maandag 26 maart 2012

Google eert Ludwig Mies van der Rohe met een Google Doodle

Google eert de Duits-Amerikaans architect en meubelontwerper Ludwig Mies van der Rohe, die een zeer belangrijke beïnvloeder van 20e eeuwse architectuur was, met een eigen Google Doodle op zijn 126 geboortejaar.

Het werk van van der Rohe kenmerkt zich door heldere, strakke vormen en het veelvuldig gebruik van onder ander glas, staal, beton en steen. Daarnaast wordt hij door velen gezien als de geestelijke vader van de standaard-wolkenkrabben, een toren bestaande uit één blok, een stalen (met of zonder betonnen) raamwerk gevuld met glas. Bij deze standaard wolkenkrabber heeft de gevel geen dragende functie meer: het bouwwerk werd  slechts gedragen door het "interne" geraamte. Het ontbreken van ornamenten aan of op de "standaard" wolkenkrabber betekend dus duidelijk een breuk met de bestaande traditie.

Menig skyline van grote wereldsteden is mede dankzij van der Rohe, ondenkbaar zonder zijn invloed van de rechhoekige wolkenkrabber, die ook vandaag de dag nog geldt als standaard geaccepteerde vorm voor veel hoofdkantoren van grote ondernemingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten